In loving memory...
About the kennel
Dogs and breeds
News
Photos, photos...
Visit out favourite sites


ŠVEDSKI LAPPHUND
Nega dlake

Laponski psi imajo naravno dvojno dlako, ki nudi odlično zaščito pred mrzlim in vlažnim vremenom, kot tudi pred vročimi poletji.

Lapphundi, kot bogato odlakani psi, potrebujejo presenetljivo malo nege. Krovna dlaka je zelo trda in ostra, zato se v njej ne delajo vozlički kot pri nekaterih drugih bolj mehkodlakih pasmah.Gosta, mehka in vodoodporna podlanka ščiti lapphunde telo dobro pred vsemi vremenskimi neprilikami. Dlaka je naravno zaščitena z maščobo žlez v dlačnih mešičkih. Zaradi te maščobe je dlaka nepropustna za vodo in sneg: pes lahko celo plava in ne bo moker do kože. Gosta dlaka je nepropustna tudi za pesek, listje in drugo umazanijo.

Gosta dlaka ne potrebuje posebne nege. Zadostuje redno krtačenje enkrat tedensko, ki preprečuje delanje vozličkov v dlaki.

Če želite razstavljati vašega švedskega laponskega psa, mu običajno postrižete dlako okrog blazinic in skočnih sklepov za lepši videz. Vendar pa nobeno drugo striženje ni potrebno.

Švedski laponski pes nima značilnega pasjega vonja. Dlaka ne smrdi, niti kadar je mokra.

Ker je laponski pes naravna pasma z dvojno dlako, običajno dvakrat letno menja dlako. V času menjave dlake je pametno sčesati ven vso staro podlanko, da bo imela nova dlaka prostor za rast. Lapphundu dlaka ne odpada; izjemo predstavlja le čas menjave dlake.

Če želite skopati vašega lapphunda, je pravi čas, da to storite takrat, ko je bila vsa stara podlanka sčesana ven in ima pes na sebi samo še krovno dlako. Tako ne boste uničili goste in mehke podlanke. Lapphunda ni priporočljivo kopati več kot dvakrat letno. Pri kopanju uporabljajte samo toplo vodo ali zelo blag šampon. Zavedati se morate, da boste z uporabo šamponov, mil ali detergentov na dlaki izprali zaščitno maščobo, tako da dlaka ne bo več nepropustna za vodo in ne bo več ščitila psa pred prehladi v vlažnem vremenu.

Prav tako ni priporočljivo uporabljati kozmetičnih negovalnih proizvodov (pudrov, spreyev, lakov) na pasjih razstavah. Upoštevajte, da je laponski pes naravna pasma, zato se ga tudi razstavlja na naraven način - tak kot je, je najlepši. Uporabljajte samo krtače in glavnike in mogoče malo vode, da preprečite lomljenje dlake.

Laponski psi imajo odlične sposobnosti, da sami poskrbijo za to, da so lepi in čisti. Maščoba, ki jo proizvajajo žleze v dlačnih mešičkih zagotavljajo stabilen in počasen transport umazanije od kože in do konic dlake, in tako zagotavljajo, da se dlaka stalno čisti sama od znotraj navzven - zelo praktičen proces ki popolnoma odpravlja potrebo, da bi kdajkoli kopali laponskega psa. Edina izjema bi bila, če bi pes zašel v razlito olje ali kakšno drugo vrsto kemikalij, ker narava ni zagotovila zaščitnega mehanizma za to.

To the top